Om bildekvalitet og hvorfor det er viktig

Hva er oppløsning

Høyere oppløsning er egentlig det samme som høyere kvalitet. Det er fordi med høyere oppløsning er det mer informasjon i bildefilen. En digital bildefil består av små prikker som kalles piksler (bildeelementer). Disse små prikkene inneholde fargeinformasjon. Jo flere piksler et bilde har, jo mindre er prikkene, noe som betyr at bilde blir mer detaljert.

Visuelt eksempel på piksler

For å gi deg et visuelt eksempel på dette, så har jeg her laget bilder av bokstaven A i ulike oppløsninger. 

Om bildekvalitet og hvorfor det er viktig Norway Elopement photographer

Denne første firkanten har en oppløsning på 1x1px. Siden det bare er en enslig prikk, kun en piksel, kan du ikke engang se A’en.

Om bildekvalitet og hvorfor det er viktig Norway Elopement photographer

Ved å øke oppløsningen til 10×10 piksler, kan du nå se at dette er en A.

Om bildekvalitet og hvorfor det er viktig Norway Elopement photographer

Nå er det ingen tvil om at her er det en A, men du kan fortsatt se pikslene i bildet. Størrelsen på denne er 50×50 px.

Om bildekvalitet og hvorfor det er viktig Norway Elopement photographer

Men en oppløsning på 100×100 px begynner det nå å se ganske bra u.

Begynner det å gi mening?

Høyere oppløsning betyr flere detaljer

Det samme gjelder bildefilene i kamera ditt. Høyere oppløsning betyr flere detaljer – det gjør bildet klarere og skarpere. Kvaliteten økes samtidig med oppløsningen.

Bildeoppløsning på skjerm

Telefonen, laptopskjermen og kamera ditt har alle hver sin oppløsning. Oppløsningen på iPhonen min er 750 x 1334 px, og Canon-kamera mitt har en maksimum oppløsning på 5760 × 3840 px. Du kan sjekke hvilken oppløsning kamera ditt er innstilt på å ta hvis du ser i menyen (og kanskje du bør sjekke i brukermanualen også). Når du bare skal bruke bildet digitalt trenger du vanligvis ikke mer enn 72 ppi, siden de fleste display bruker denne oppløsningen. Ppi er forresten piksler pr. inch.

Juks

Du kan få et bilde til å se jevnere ut enn det ellers ville gjort ved å bruke en teknikk som heter anti-alias. Dette jevner ut hakkete kanter i tekst eller linjer i bilder. Under ser du et eksempel på anti-alias på bildet til venstre, mens det er ikke på bildet til høyre.

Om bildekvalitet og hvorfor det er viktig Norway Elopement photographerOm bildekvalitet og hvorfor det er viktig Norway Elopement photographer

Noen skjermer kan manipulere sub-piksler til å gi en illusjon av å ha høyere oppløsning enn det som er tilfelle. Dette resulterer i at bildet ser bedre ut.

Bildekvalitet og printing

Om du skal printe bildene bør du sikte på å bruke høyere oppløsning enn hvis du bare skal bruke bildene digitalt. Jeg leverer alltid mine bilder med 300 ppi til kundene mine, noe som er en god oppløsning til print. Men, det kommer an på størrelsen på bildet. Du ser på store bilder fra en større avstand enn et lite bilde, så derfor kan du slippe unna med å bruke en lavere ppi, og bildet vil fortsatt se fint ut.

Når du skal printe bilder trenger du ikke spesifisere ppi. Du bare sender bildet i full oppløsning til printeren og spesifiserer hvilken størrelse du vil det skal være, og så tar printerprogramvaren seg av resten. Hvis du ønsker å forstørre bildet til en plakat for eksempel kommer du til å miste oppløsning, og det får du nok beskjed om fra programvaren, men det burde fortsatt se bra ut fra en passende avstand.

Velg beste kvalitet som kamera har

Jeg anbefaler at du velger den største filstørrelsen som kamera har, med mindre du VET at du aldri kommer til å printe bildet senere.

Leave a Comment

Portrett Ingvild

Hei jeg heter Ingvild

Jeg vil aller helst være ute å ta bilder av fine par. Jeg bor med hunden og kjæresten min i Kristiansand, og jeg elsker å reise på jakt etter vakker natur og kjærlighetshistorier.

kanskje du også vil lese

Pinterest - blog - ig story templates4

4 grunner til å samarbeide heller enn å konkurrere

Trenger du (ny) hjemmeside? Velg WordPress

Hvordan møte, eller aller helst, overgå forventningene til kundene dine?

Hvordan møte, eller aller helst, overgå forventningene til kundene dine?

Hvordan bør du prissette tjenestene dine