Årets bryllupsfarge? Miljøvennlig grønt

I løpet av det siste tiåret har verden blitt mer og mer oppmerksom på miljøvennlige handlinger – biler har blitt elektriske, plastikk har omtrent blitt en fiende og solcellepanel har blitt en norm. Selv om måten vi lever på har blitt mer miljøvennlig, har bryllup virkelig gått under radaren for de fleste av oss. Kanskje er det tanken om at miljøvennlige bryllup betyr arvet hemp og kjedelig tofu? Nei, et miljøvennlig bryllup trenger overhodet ikke gå på bekostning av drømmebryllupet. Her kommer mine beste tips for et mer miljøvennlig bryllup, som ikke går på bekostning av hverken budsjett eller drømmene dine.

Trykksaker til bryllupet – velg en digital løsning og spar et tre eller to.

Med ”Hold av Datoen” kort, invitasjoner, bordnummer, bordkart, og takkekort ender dere fort opp med en god del trykksaker som fort går i søppelet om dere ikke planlegger. Selv om det mest miljøfokuserte paret kanskje også velger å sende invitasjonen i posten, kan resten bli gjort digitalt. ”Hold av datoen” kortene kan sendes på e-post, og bordnummer og bordkart kan bli laget av miljøvennlige materialer istedenfor plastikk. Og selvfølgelig, når det kommer til invitasjonene så kan disse bli printet på gjenvunnet papir med grønnsaksbasert blekk. Det finnes til og med firmaer som lager kort som kan plantes – hvor kortene består av frø til blomster og urter (et godt alternativ så kortet ikke havner rett i søpla).

Lokalet og det store spørsmålet – ute eller inne?

Det å velge lokale er en av de største avgjørelsene i forkant av bryllupet – det er også en av de viktigste om dere ønsker at bryllupet deres skal bidra med så lite utslipp som mulig.

Et utendørs bryllup i skog og mark, hvor solen bidrar med naturlig lys, er et godt grønt alternativ – tenk gård, vingård, botanisk hage, eller en renovert låve. Men, uansett hvor mange grønne fordeler det er med et utendørs bryllup, så er det ikke alltid det passer seg. Om dere er fast bestemt på et innendørs bryllup, så husk å tenke på miljøavtalen til hotellet eller lokalet. Resirkulerer de, bruker de energivennlige hvitevarer og biologisk nedbrytbare materialer?

Uansett om bryllupet er ute eller inne, så prøv å holde både seremonien og festen på samme sted, så slipper dere en haug av biler som reiser fra ett sted til et annet.

Blomstene: Ett ord – økologisk

Dere har selvfølgelig sett på masse ulike blomster og oppsetninger – den ene vakrere enn den andre og alle helt naturlige, eller? Hmm. Nei, faktisk ikke. Det er sånn at masseproduksjon av blomster ofte innebærer kjemikalier for å kontrollere insekter, som igjen kan påvirke jorden og i verste fall gjøre at de som jobber der også blir syke. Mitt beste tips? Velg en økologisk blomsterhage hvor dere får blomstene rett fra gården.

Så er det jo borddekorasjonene – istedenfor en haug av blomster oppsatt i vaser, velg blomster fra nærmiljøet, gjerne sesongbaserte potteplanter – disse er nydelige til bordpynt, men kan også brukes i etterkant. Sammen med økologisk behandlede materialer som lin og burlap får dere ekstra poeng for miljøfokus.

Maten – tenk dere nøye om med valg av caterer

Maten er ofte et av hovedfokusene i et bryllup, og det er fullt mulig å tenke grønt uten å servere linser og kikerter. Mat rett fra etiske, økologisk fokuserte gårder har blitt mer og mer populært, og velger dere produkter basert på sesong og tilbud i nærmiljøet kan dere hjelpe til med å kutte ned på fly utslipp i forbindelse med maten. Når dere snakker med cateringselskapene, forhør dere om hvilke leverandører de bruker, kommer egg og melk fra lokale forhandlere? P.S. Ikke glem bakeren, forhør dere her også.

Dere kan også vurdere en vegetarmeny, og ikke glem å tenke på hva dere skal gjøre med restene. En tiendedel av all bryllupsmat havner som regel rett i søpla.

Kjolen din – Mamma kan kanskje hjelpe?

Gjenbruk og kreativitet – dette er viktige konsepter for at en grønn brudekjole skal få en ny sjanse. Først, forhør deg med familien – mamma, tanter, bestemødre. Om det ikke er noen kjole som melder seg (eller i hvert fall ikke en du kan bli sett offentlig i), prøv vintagebutikker og bruktbutikker, eller ta en titt på nett etter bruktforhandlere av brudekjoler.

Hvis søket ikke fører noen vei, se om det er mulig å leie en kjole eller kjøpe en ny fra en forhandler som fokuserer på bærekraftige tekstiler (økologisk bomull, silke eller hemp). Du kan også nevne for gjestene dine at du ikke forventer nye antrekk – foreslå en kleskode basert på gjenbruk og gi brudepikene en liste over miljøvennlige forhandlere (om du ikke skal kjøpe kjolene selv).

Gaver til gjestene – Veldedighet, cupcakes og frø

Gi gjestene deres en liten oppmerksomhet. Dere kan for eksempel gi penger til en miljøorganisasjon – som idofoundation.org, som lar dere se på postnummeret til gjestene deres og finne ut hvor mye utslipp bryllupet deres førte til, og donere deretter. En annen tanke er å dele ut små pakker til treplanting – en billig ide som vil gjøre nytte for seg i lang tid fremover. Eller, om dere ønsker å holde dere til noe litt mer tradisjonelt, så er spiselige gaver en god idé – cupcake eller Fair Trade sjokolade for eksempel.

Revurder ønskelisten

Det er godt mulig noen av gavene dere får aldri blir tatt i bruk (og jeg kan garantere at de kommer innpakket i metervis av papir!). Som et tilsvar på disse lite miljøvennlige handlingene er det flere og flere par som velger å be om donasjon til veldedige formål istedenfor en tradisjonell ønskeliste.

Leave a Comment

Portrett Ingvild

Hei jeg heter Ingvild

Jeg vil aller helst være ute å ta bilder av fine par. Jeg bor med hunden og kjæresten min i Kristiansand, og jeg elsker å reise på jakt etter vakker natur og kjærlighetshistorier.

kanskje du også vil lese

hva-gjør-vi-med-bryllupet-nå.jpg

Hva gjør vi med bryllupet?

Hvorfor er bryllupsfotografering så dyrt

Hvorfor er bryllupsfotografering så dyrt?

Derfor bør du alltid printe bildene dine

Derfor bør du alltid printe bildene dine

Gifte dere utendørs?

Gifte dere utendørs?