Dybdeskarphet – det viktigste virkemiddelet for en fotograf?

Det å lære å kontrollere hvilke deler av bildet du ønsker å ha i fokus, og hvilke deler du ikke vil ha i fokus, er ett av de viktigste verktøyene du har for å skape flotte bilder. Dybdeskarphet er det området i et bilde som er i fokus. Det er tre faktorer som styrer dette, blender, brennvidde og avstand mellom kamera og det som skal fotograferes.

  1. Å bruke linsens blender (f-stopp) er den enkleste måten å kontrollere hvilke deler av det du ser som du ønsker å ha i fokus. Jo lavere f-tall, desto mindre vil dybdeskarpheten være. Og, jo høyere f-tallet er, jo større vil dybdeskarpheten være. 
  2. Ved å plassere subjektet nærme kamera vil fokuset bli grunnere. Hvis du flytter deg vekk fra subjektet vil mer av bildet være i fokus.
  3. Jo lenger brennvidden er, desto grunnere blir fokuset. Altså er mer i fokus om du bruker et objektiv på 24mm i forhold til et på 200mm.

Her er noen viktige stikkord om dybdeskarphet:

  • Fokusområdet er vanligvis omtrent en tredjedel foran og to tredjedeler bak fokuspunktet, men ettersom brennvidden øker blir det mer jevnt.
  • Jeg anbefaler å bruke en grunn dybdeskarphet for å få subjektet til å skille seg ut fra bakgrunnen, som når du tar portretter eller bilder der du skal fortelle en historie.
  • I landskapsfotografering er det ofte viktig å ha mer av landskapet i fokus. Ved å bruke en vidvinkellinse og et liten blender (høyt f-tall) så kan du maksimere dybdeskarpheten.
  • Visste du at det er en knapp på kamera som kan gi deg forhåndsvisning av fokus? De fleste kameraer har det – DoF-knappen. Du kan også finne apper og tabeller som kan hjelpe deg å finne ut hva som vil være i fokus.
  • Du har sannsynligvis hørt om bokeh. Det er det området som er ute av fokus – skapt av formen på blenderen. 
  • Ta kontroll over dybdeskarpheten! Du kan til og med gjøre det med et vanlig kompaktkamera. Se etter symbolet med et menneskehode når du skal ta portrettbilder for å få en liten dybdeskarphet. Symbolet for innstillingen for landskap er gjerne et fjell, som vil gi deg en dypere dybdeskarphet. 
  • Det er noen enkle måter du kan kontrollere dybdeskarpheten når du bruker et speilreflekskamera, selv om du ikke er klar for å bruke manuelle innstillinger. Ved å velge blenderprioritet kan du selv sette blenderen, og så stiller kamera automatisk lukkertiden for å gi korrekt eksponering.

Lykke til, og ikke vær redd for å prøve deg frem og leke – det er den beste måten å lære.

Leave a Comment

Portrett Ingvild

Hei jeg heter Ingvild

Jeg vil aller helst være ute å ta bilder av fine par. Jeg bor med hunden og kjæresten min i Kristiansand, og jeg elsker å reise på jakt etter vakker natur og kjærlighetshistorier.

kanskje du også vil lese

marie-kenneth-mai-170605

Gjør bildene dine bedre med regelen om tredjedeler – grunnleggende komposisjon

HVORDAN LYS PÅVIRKER FOTOGRAFERING – DEL 2: lyskilder, og hva du bør se etter

Hva er ISO, hvordan virker det og hvorfor det har noe å si for deg

kjærestefotografering-søgne-kirsebærblomster

Hvordan lys påvirker fotografering – Del 1: ulike typer lys