Hva er ISO, hvordan virker det og hvorfor det har noe å si for deg

ISO kontrollerer lyssensitiviteten på sensoren i kamera, og sammen med lukkertid og blender avgjør den eksponeringen av et bilde.  ISO-nummer varierer fra 50 til flere hundre tusen – avhengig av kamera du bruker. Jo høyere disse tallene er, jo mer sensitiv er sensoren. Det betyr at desto mer lys som er tilgjengelig jo mindre burde ISO-tallet være. På den andre siden, når det er mørkere og ikke mye lys bruker du en høyere ISO for å la sensoren utnytte det lyset som fins.

Du endrer på ISOen for å kunne ta bilder i ulike lysforhold. Hvis du bare justerer lukkertid eller blender kan du gå glipp av mange muligheter. Lukkertiden kan bli for lang til å klare å håndholde kamera. Hvis du bare tar bilder i automodus har du ikke kontroll over kamera, innstillingene eller resultatet – så ta kontroll! Hvis du ikke er klar for manuell modus enda, så kan jeg anbefale modusen blenderprioritet.

Prisen for en høy ISO er støy. Støy, eller korn, er små prikker i bildene som kan få dem til så se bråkete ut. Du ser mer støy i bildene jo høyere ISO du bruker. For å unngå dette anbefaler jeg å bruke en lav ISO. Jeg holder min på 100 (så lavt som kamera mitt tillater), og så endrer jeg kun blender og lukkertid for å få en bra eksponering. Hvis jeg er i en situasjon med lite lys øker jeg ISOen. Men for å holde bildestøy til et minimum endrer jeg den ikke før jeg må, og ikke høyere enn jeg trenger.

Til en viss grad kan man korrigere støy i etterbehandlingsprogram. Korn kan også bli lagt til bilder for å gi dem et filmutseende. Du skjønner, støy ser bra ut på filmbilder, men ikke så mye på digitale bilder, og det er derfor vi prøver å unngå det. 

Finn frem kamera og prøv ut selv!

Leave a Comment

Portrett Ingvild

Hei jeg heter Ingvild

Jeg vil aller helst være ute å ta bilder av fine par. Jeg bor med hunden og kjæresten min i Kristiansand, og jeg elsker å reise på jakt etter vakker natur og kjærlighetshistorier.

kanskje du også vil lese

marie-kenneth-mai-170605

Gjør bildene dine bedre med regelen om tredjedeler – grunnleggende komposisjon

Dybdeskarphet – det viktigste virkemiddelet for en fotograf?

HVORDAN LYS PÅVIRKER FOTOGRAFERING – DEL 2: lyskilder, og hva du bør se etter

kjærestefotografering-søgne-kirsebærblomster

Hvordan lys påvirker fotografering – Del 1: ulike typer lys