HVORDAN LYS PÅVIRKER FOTOGRAFERING – DEL 2: lyskilder, og hva du bør se etter

Lys betyr kjempemasse for fotografer. Du kan lese mer om ulike typer lys her.

Her er en kort liste over lyskilder du kan se etter når du velger lokasjon for fotograferingen:

1)  Naturlig lys  

Naturlig lys er gratis! Men det er viktig å vite hvordan du bruker det. Du må vite retningen på solen der du  er på det tidspunktet du fotograferer. Lyset endrer farger og intensitet i løpet av dagen- noe som har en direkte effekt på hvitbalansen å bildet. Når du fotograferer i naturlig lys kan du eksperimentere med Kelvinskalaen, og hvis kameraet ditt gir deg mulighet til å fotografere råfiler bør du gjøre det. Da kan hvitbalansen justeres i etterkant. Jeg bruker alltid automatisk hvitbalanse, og fikser det som evt må fikses i Lightroom etterpå.

2) Vinduslys

Vinduslys er mykere enn direkte sollys. Lyset kommer som regel ovenfra og den øvre delen av rommet er mørkere enn den nedre delen. Vinduene som vender mot nord har det jevneste lyset gjennom dagen. Husk bare at lyset beveger seg 15 grader i timen, så det kan forsvinne fort. 

3) Åpen skygge

Åpen skygge har lite kontraster og gjerne en blålig tone i skyggene. Du kan finne åpen skygge midt på dagen, det kan se ut som en sølvaktig skygge under trær eller ved et bygg. Let etter retningen på lyset slik at du plasserer subjektet ditt på det riktige stedet. Hold gjerne håndflaten din foran deg og snu deg rundt og se hvordan lyset endrer seg. 

4) Solskinn

Den fineste tiden å fotografere på er mens det er soloppgang og solnedgang. Himmelen fylles med fantastiske farger, og lyset i seg selv er mykt og varmt. Bruk denne tiden for å ta fargerike og nydelige bilder. Du kan også plassere subjektet ditt foran solen, og få jevnt lys på den måten- men da må solen være ganske lav.

5) Mørk bakgrunn

Mørke bakgrunner skaper en dramatisk effekt og gir ekstra fokus på objektet. Ikke bruk blits, men velg heller manuelle innstillinger- en liten blender, og høyest mulig lukkertid for å unngå å overeksponere bildet.

6) Belysning bakfra

Når det du fotografer er foran lyskilden blir det belyst bakfra, noe som skaper mye kontrastfarger i bildet. Dette fungerer veldig bra til arkitektoniske fotografier og landskap- og også for portretter. Sammen med spennende vær kan dette bli veldig virkningsfullt og dramatisk.

7) Direkte lys

Direkte lys kommer rett fra lyskilden til subjektet, og dette lyset skaper skygger med skarp kontrast. Et opplagt eksempel på direkte lys er når sola skinner på en fin dag. Direkte lys kan være veldig fint og klart og kan tydeliggjøre mønster og effekter. Men det kan også ødelegge bilder hvis du ikke bruker det riktig. Tidlige morgener og sene ettermiddager har det fineste direkte sollyset.

8) Diffust lys

Diffust lys går gjennom semitransparent materiale. Dette skaper mykere kanter og skygger med mindre kontrast. Skyggene kan bli så svake at de kan være vanskelig å se. Eksempler på diffust lys er solskinn gjennom skyer eller lys gjennom gardiner.

Prøv litt forskjellig og finn ut hva du liker best. Jeg er glad i diffust lys og åpen skygge til portrettene mine.

Leave a Comment

Portrett Ingvild

Hei jeg heter Ingvild

Jeg vil aller helst være ute å ta bilder av fine par. Jeg bor med hunden og kjæresten min i Kristiansand, og jeg elsker å reise på jakt etter vakker natur og kjærlighetshistorier.

kanskje du også vil lese

marie-kenneth-mai-170605

Gjør bildene dine bedre med regelen om tredjedeler – grunnleggende komposisjon

Dybdeskarphet – det viktigste virkemiddelet for en fotograf?

Hva er ISO, hvordan virker det og hvorfor det har noe å si for deg

kjærestefotografering-søgne-kirsebærblomster

Hvordan lys påvirker fotografering – Del 1: ulike typer lys