Hvordan lys påvirker fotografering – Del 1: ulike typer lys

Fotografering er en kunst som må læres. Kamerainstillingene må være riktig, komposisjonen må harmonere, og lyset er veldig viktig. Her skal vi se litt på hvordan lyset påvirker fotografering, og på ulike typer lys.

Her er en rask sjekkliste over ting du bør tenke på når du skal fotografere:

Lyskilder

Som fotografer studerer man lys. Det første du bør gjøre når du ankommer en lokasjon er å se etter lystypene og kildene i området. Er det sollys? Kunstig belysning? Skygge fra trær?

Effekter av hardt og mykt lys

Hardt lys skapes av små lyskilder, og lager mørke og definerte skygger. Eksempler på dette er lys direkte fra solen og fra blits. Mykt lyst gir mindre skygger, og kommer fra en stor lyskilde, der lyset spres- som at skyene dekker til solen, eller en reflektor. En reflektor blir lyst opp, og kaster lys tilbake- da med den samme fargen som denne er i seg selv. Det finnes mange naturlige reflektorer, og det er en grunn til at man skal være forsiktig med grønt gress når man tar portrettbilder.

Kontraster

Kontrasten i foto er forskjellen mellom mørke og lys, og også farger, toner og lysteksturer. Kontraster gir dybde og spenning i et bilde.

Lysretning

Retningen på lyset kontrollerer størrelsen på skyggene, som skaper form og tekstur i bildene. For å gi mer liv i et bilde er skygger viktige fordi de lager en følelse av dybde, og gir en ekstra dimensjon i bildene.

Farger på lyset

Fargene i et bilde har en unik mulighet til å fortelle, så det kan være lurt å mestre for å skape den riktige følelsen i bildet. For eksempel kan det blå lyset før soloppgang og etter solnedgang gi en følelse av mysterium og kulde. Gyldent lys gir en følelse av varme og lykke.

Nå håper jeg du begynner å legge merke til lyset gjennom dagen. Prøv å identifiser lyskildene, lysretningen, og hvordan fargene endrer seg i løpet av dagen.

Leave a Comment

Portrett Ingvild

Hei jeg heter Ingvild

Jeg vil aller helst være ute å ta bilder av fine par. Jeg bor med hunden og kjæresten min i Kristiansand, og jeg elsker å reise på jakt etter vakker natur og kjærlighetshistorier.

kanskje du også vil lese

marie-kenneth-mai-170605

Gjør bildene dine bedre med regelen om tredjedeler – grunnleggende komposisjon

Dybdeskarphet – det viktigste virkemiddelet for en fotograf?

HVORDAN LYS PÅVIRKER FOTOGRAFERING – DEL 2: lyskilder, og hva du bør se etter

Hva er ISO, hvordan virker det og hvorfor det har noe å si for deg