Hvilken blender burde jeg bruke?

Hvilken blender burde jeg bruke? Norway Elopement photographer

Blender, hva er det?

Blenderen er en åpning inne i linsa på kamera ditt. Denne åpningen kan justeres og størrelsen bestemmer hvor mye lys som slippes gjennom linsa når du trykker på utløserknappen. Den kontrollerer ikke bare mengden lys, men også hvor mye av bildet som er i fokus- dette kalles dybdeskarphet.

Størrelsen på dette hullet, blenderen, blir beskrevet som et tall, blenderverdien- også kalt et F-stopp. Men det som kan være forvirrende er at jo lavere tallet, jo større er åpningen.

En stor linseåpning (med et lite tall), gjør at det er lite som er i fokus, og gir en liten dypdeskarphet. Ved å bruke et høyere f-stopp får du en mindre åpning og mer i fokus.

Så, hvilken blender skal jeg bruke?

Hvis du ser på linsa du har vil du se tallet på den største blenderen den linsa kan ha. Dette varierer fra linse til linse, men vanligvis har kvalitetslinser lavere tall, som f/1.4, noe som betyr at den kan gi en mindre dybdeskarphet. Det betyr også at du kan bruke en kortere lukkertid og ta bilder i mindre lys, men det kan vi snakke mer om i en annen post.

Et lavt f-stopp gjør at du kan fokusere på det du ønsker, og lar bakgrunnen være diffus. Jeg liker å bruke denne innstillingen på mennesker og spesifikke detaljer. Et høyere f-stopp passer til landskap og makrobilder der detaljene er viktige.

Prøv selv ved å stille inn kamera på blendermodus eller helt manuelt når du føler deg tryggere, og lær hvordan bildene endrer seg når du prøver ulike innstillinger.

Lykke til og still gjerne spørsmål!

Leave a Comment

Portrett Ingvild

Hei jeg heter Ingvild

Jeg vil aller helst være ute å ta bilder av fine par. Jeg bor med hunden og kjæresten min i Kristiansand, og jeg elsker å reise på jakt etter vakker natur og kjærlighetshistorier.

kanskje du også vil lese

marie-kenneth-mai-170605

Gjør bildene dine bedre med regelen om tredjedeler – grunnleggende komposisjon

Dybdeskarphet – det viktigste virkemiddelet for en fotograf?

HVORDAN LYS PÅVIRKER FOTOGRAFERING – DEL 2: lyskilder, og hva du bør se etter

Hva er ISO, hvordan virker det og hvorfor det har noe å si for deg